Sinds de jaren ’40 is het geboortecijfer in Nederland gedaald. In die tijd werden op de piek bijna 300 duizend kinderen geboren, maar nu zijn dat er nog maar ongeveer 180 duizend per jaar. Gezinnen zijn kleiner geworden en het aantal sterfgevallen bij baby’s en jonge kinderen is verminderd. Momenteel ligt het gemiddelde aantal kinderen per gezin op slechts 1,6 tot 1,7, maar er zijn nog steeds aanzienlijke gezinnen met tien of meer kinderen.

Het grootste gezin in Nederland telt naar verluidt 17 kinderen. Ynze en Fenny Flietstra uit Castricum hebben in ongeveer 16 jaar acht dochters en negen zoons, inclusief twee tweelingen, verwelkomd.

De keuze voor een groot gezin

De keuze voor een groot gezin kan verschillende redenen hebben. Sommige stellen hebben al vroeg in hun relatie besproken hoeveel kinderen ze willen. Voor anderen kan religieuze overtuiging een rol spelen. In veel christelijke gemeenschappen wordt anticonceptie niet gebruikt, waardoor een groot gezin niet ongewoon is.

Studies tonen aan dat ouders in grote gezinnen over het algemeen het gelukkigst zijn. Er is altijd gezelschap en kinderen hebben vaak speelkameraadjes. Het geluk dat een groot gezin met zich meebrengt, kan een belangrijke factor zijn bij de keuze voor een groot gezin, mits dit haalbaar is in de eigen situatie.

Een groot gezin onderhouden

Het onderhouden van een groot gezin kan echter kostbaar zijn. Hoewel er binnen grote gezinnen veel wordt gedeeld, zijn de totale kosten hoog. Om hiermee om te gaan, zijn er enkele bespaartips voor ouders:

Hoewel een gezinsleven niet alleen om geld draait, kunnen deze tips helpen om financiële zorgen te verminderen en comfortabel te leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *