Laminaat staat bol

Laminaat kan beschouwd worden als een populaire vloerbedekking vanwege de duurzaamheid en veelzijdigheid. Het kan echter soms een uitdaging vormen als het laminaat plotseling begint op te zwellen of erger nog: het laminaat gaat bol staan. Dit vaak voorkomend probleem kan verontrustend zijn. Lees verder om meer te weten te komen over als je laminaat bol staat.

Waarom staat laminaat bol?

Laminaatvloeren bestaan uit verschillende lagen, waaronder een basislaag die gevoelig is voor vocht- en temperatuurveranderingen. Als deze laag wordt blootgesteld aan te veel vocht of hitte, dan is de kans groot dat het laminaat kan uitzetten en bol gaat staan. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van bolstaand laminaat zijn:

 1. Teveel vocht
 2. Niet genoeg uitzettingsvoeg
 3. Warmtebronnen in de nabije omgeving

Oorzaak 1: Teveel vocht

Is de laminaatvloer vochtig, dan kan bolstaand laminaat ontstaan. Eén van de meest voorkomende oorzaken van bolstaand laminaat is overmatige blootstelling aan vocht, voornamelijk als gevolg van lekkages, hoge luchtvochtigheid of onjuiste reinigingsmethoden. Mocht water of vocht in de naden van het laminaat binnendringen, dan kan de kernlaag opzwellen en het laminaat omhoog duwen.

Oorzaak 2: Niet genoeg uitzettingsvoeg

Bij het plaatsen van laminaatvloeren is het belangrijk om voldoende uitzettingsvoegen achter te laten, vooral rond de omtrek van de kamer en bij obstakels. Deze voegen laten het laminaat krimpen met temperatuur- en vochtigheidsveranderingen zonder dat het bol gaat staan. Het ontbreken van voldoende uitzettingsvoegen kan dus in bolstaand laminaat resulteren.

Oorzaak 3: Warmtebronnen in de nabije omgeving

Laminaat staat bol door warmte. Te veel directe warmte kan een laminaatvloer flink beschadigen. Als laminaat wordt blootgesteld aan warmtebronnen, denk aan kachels, zonlicht of radiatoren, dan kan de basislaag uitdrogen en krimpen. Uiteindelijk kan dit leiden tot kromming of bolling van het laminaat.

Bolstaand laminaat: oplossingen

Als je merkt dat je laminaatvloer bol gaat staan, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele mogelijke oplossingen wanneer laminaat bol staat  door warmte:

 1. Vocht bronnen identificeren
 2. Repareer beschadigde delen
 3. Betere ventilatie
 4. Dampwerende folie
 5. Schakel professioneel advies of hulp in

Oplossing 1: Vocht bronnen identificeren

Als vocht de oorzaak is van het bolstaande laminaat, is het van cruciaal belang om de bron van het vocht te identificeren. Zorg ervoor dat er geen lekkages zijn en dat gemorst water onmiddellijk wordt opgeruimd van de vloer. Je kunt ook het gebruik van een luchtontvochtiger om het vochtgehalte te verminderen overwegen.

Oplossing 2: Repareer beschadigde delen

Als slechts een deel van het laminaat is gaan bollen en niet heel de vloer, overweeg dan slechts om de beschadigde planken te vervangen. Dit kan een arbeidsintensieve taak zijn, maar het zal het uiterlijk en de functionaliteit van de vloer versterken.

Oplossing 3: Betere ventilatie

Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte om vochtproblemen te voorkomen. Een veelvoorkomende optie is het installeren van ventilatieopeningen of het regelmatig luchten van de kamer.

Oplossing 4: Dampwerende folie

Bij het leggen van laminaat is het verstandig om een dampwerende folie onder de vloer te plaatsen. Dit kan helpen voorkomen dat vocht vanuit de ondervloer in het laminaat trekt en schade veroorzaakt.

Oplossing 5: Schakel professioneel advies of hulp in

Laminaat staat bol en het houdt ook aan, dan is het verstandig om een professionele vloer installateur of een vakman te raadplegen. Zij kunnen de situatie beoordelen en advies geven over de beste oplossing.

Preventie is ‘key’

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je laminaatvloer bol gaat staan:

 1. Houd de luchtvochtigheid in de kamer op een stabiel niveau om vochtproblemen te voorkomen.
 2. Reinig je laminaatvloer met een vochtige dweil. Vermijd ook overmatig watergebruik tijdens het schoonmaken.
 3. Bescherm jouw laminaat tegen directe warmtebronnen.
 4. Plaats beschermende onderzetters of tapijten onder radiatoren, kachels of andere warmtebronnen.
 5. Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig bij het leggen van laminaat.
Picture of Jan Jaap
Jan Jaap

Schrijver fijnwoonik.nl

Jan Jaap is een gepassioneerde schrijver en de creatieve kracht achter fijnwoonik.nl. Met een diepgaande interesse in interieurontwerp en woonstijlen deelt hij zijn expertise en inspiratie via boeiende woonartikelen. Zijn schrijfstijl is informatief en inspirerend, waardoor lezers worden aangemoedigd om hun woonomgeving te verbeteren en hun persoonlijke stijl te ontwikkelen. Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor detail, biedt Jan Jaap waardevolle inzichten en praktische tips voor het creëren van een harmonieus en stijlvol huis. Hij streeft ernaar om anderen te inspireren en te helpen bij het creëren van een fijne woonomgeving waar ze zich thuis voelen.

Inhoud

Nieuwe blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *