Elk gebouw, huis, brug en weg die je ziet, heeft een architect. Mensen die zich laten scholen voor dit beroep doen, doen geweldig werk. Wat is de werkelijke vergoeding van een architect? Bovendien, voor welke prestaties krijgt hij deze vergoeding?

Het salaris van een architect

Het salaris van een architect verschilt van dat van de meeste mensen in dezelfde functie. Dit kan het gevolg zijn van de omstandigheden op het werk, maar het kan ook het gevolg zijn van ervaring of specialisaties. Misschien werkt een architect als ZZP, waardoor zijn salaris nog meer variabel is.

Op basis van een 40-urige werkweek verdient een architect gemiddeld tussen de € 2100 en € 6400 per maand. Een substantiële verschillen dus! Je zou een netto-bruto rekenmachine moeten gebruiken als je weet wat dat netto oplevert. Deze zijn gemakkelijk online te vinden.

We zullen in de loop van dit artikel de wegen bespreken die leiden tot het worden van een architect en zelfverbetering.

Wat is de functie van een architect?

Architecten denken aan nieuwe gebouwen, zoals wegen en bruggen. De architecten brengen dit idee op de kaart via tekenprogramma’s op de computer of op papier. Hierdoor wordt het uiterlijk en de structurele integriteit van een brug of gebouw duidelijk.

Die tekeningen kunnen niet direct worden omgezet in een gebouw. Deze worden eerst besproken met de projectontwikkelaar. Deze zal waarschijnlijk ook veel constructieve kritiek geven over het ontwerp. Om het ontwerp aan te passen, moet de architect terug naar de tekentafel.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om gelijkmatig op een stuk grond te bouwen. Gemeenten vragen vaak veel vergunningen aan. Hoewel een architect de kennis heeft om dit op zijn rekening te nemen, wordt het vaak uit handen gegeven. In dit geval draagt de opdrachtgever zelf of een ingehuurde aannemer de verantwoordelijkheid.

Opleiding

De titel “architect” wordt beschermd. Dit betekent dat je alleen architect kunt zijn nadat je een bepaalde opleiding hebt afgerond. Je krijgt meestal een bachelordiploma in bouwkunde. De architect volgt meestal nog een masteropleiding om zich te specialiseren. Een alternatief zou zijn om een opleiding in architectuur te volgen aan een kunstacademie. Maar wij hebben hier onze twijfels over omdat dit een hbo-opleiding is.

Toch bent u er niet alleen met een papiertje. Om architect te worden, moet je in het Register van Architecten worden ingeschreven. Na twee jaar opleiding begin je als een soort “leerling”. Een mentor geeft je advies. Met deze werkervaring kom je in het register.

Niet voldoende?

Je hebt misschien een bachelordiploma en droomt toch om architect te worden. Je hoeft hiervoor zeker geen twintig jaar naar school. We zeggen gewoon: Waar een wil is, is er een pad. Door deze stappen te volgen, ben je binnen no time waar je wil zijn:

Haal een MBO-diploma, het liefst niveau 4,

Zorg ervoor dat je een propedeuse op het HBO haalt; dit zal je in staat stellen een bachelor te behalen.

Het kost slechts vijf jaar extra. Je zou ook naar het vwo kunnen doorstromen op de middelbare school, maar dit kost je net zoveel tijd. Bovendien kun je opleiding op het mbo of hbo een beetje gericht zijn op architectuur. Zo vind je uit of je het echt wilt.

Dus denk nooit dat je niet “goed genoeg” bent voor iets. Je kunt bereiken waar je wil zijn als je echt gedreven en ambitieus bent.

Je kunt een master architectuur behalen na een bachelor architectuur. Bij deze training krijg je de kans om je eigen stijl in de architectuur te ontwikkelen. Het krijgt hier meer specialistische kennis als de bachelor zich meer richt op basisvaardigheden.

Er zijn drie soorten architecten:

Civil engineering: Door deze architect worden wegen en bruggen ontworpen.

Tuinontwerper: De bijzonderste en prachtige tuinen worden ontworpen door een tuinarchitect.

Architect binnenhuisinrichting: Natuurlijk zegt het woord dat je alles aan het interieur ontwerpen en uittekenen gaat.

Maar er zijn natuurlijk veel meer gebieden waarin een architect zich kan specialiseren. Denk aan architecten die zich alleen richten op historische gebouwen of nieuwbouwwoningen. Als architect zul je in ieder geval veel kennis hebben van bijna alles wat je ziet. De sporen van architecten zijn overal te zien, vooral als je door een stad wandelt.

Verschillen tussen een bouwkundig tekenaar en een architect

Voor een groot deel van hun werk maakt een architect ontwerpen en tekeningen. Soms wordt het tekenwerk ook uitbesteed aan een bouwkundig tekenaar. Daarom presteert hij in feite op dezelfde manier als een architect. Het bezig zijn met vergunningen, die ook op het bord van een bouwkundig tekenaar kunnen worden geschoteld.

Wat is de precieze reden voor het verschil?

Opleiding is wat het verschil maakt. Zoals eerder vermeld, kun je alleen architect worden nadat je een universitaire opleiding hebt afgerond. Met een HBO-diploma kun je een bouwkundig tekenaar worden. Je doet ongeveer hetzelfde werk, dus als je geen universitaire opleiding nodig hebt, zit je hier goed.

Al met al kunnen we concluderen dat de meeste architecten geen klachten hebben over hun salaris. Met veel kennis en een prachtige titel mag je ook zeker worden beloond. Je had geen degelijk dak boven je hoofd als er geen architecten waren. Bovendien is een weekendje weg in een uitstekend hotel niet noodzakelijk luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *