Er zijn diverse elementen die de beloning van een forensisch onderzoeker beïnvloeden, waardoor het uiteindelijke inkomen kan schommelen. Dit omvat variabelen zoals opleiding, ervaring en extra toeslagen. Gemiddeld verdient een forensisch onderzoeker ongeveer tussen de €25.000 en €45.000 bruto per jaar. Het loon kan toenemen wanneer de onderzoeker zich specialiseert, bijvoorbeeld tot operationeel expert die zich meer richt op de analyse van het onderzoek.

Wat houdt het werk van een forensisch onderzoeker in?

Een forensisch onderzoeker is degene die bij een misdaad alle sporen onderzoekt. Dit wordt beschouwd als het voorbereidend werk dat kan leiden tot bewijsmateriaal in een rechtszaak. Een forensisch onderzoek wordt ook wel een gerechtelijk onderzoek genoemd, omdat ‘forensisch’ gerechtelijk betekent. De onderzoeker is niet alleen verantwoordelijk voor het vinden van vingerafdrukken en haren, maar zoekt ook naar mogelijke verbanden tussen slachtoffer en dader.

Specialisaties van een forensisch onderzoeker

Binnen het onderzoeksteam zijn er drie groepen forensische onderzoekers te onderscheiden: forensisch onderzoek op de plaats van een verkeersdelict, forensisch onderzoek op de plaats van het delict en forensisch laboratoriumonderzoek.

Forensisch onderzoek op de plaats van een verkeersdelict

Dit team richt zich op verkeerszaken op de plaats van het delict. De onderzoekers zoeken naar sporen van voertuigen en gebruiken omgevingsgegevens om bijvoorbeeld de snelheid van het voertuig te bepalen. Ze ondersteunen ook de politie bij het ondervragen van getuigen om te achterhalen hoe een ongeluk of de vlucht van een verdachte heeft plaatsgevonden.

Forensisch onderzoek op de plaats van het delict

Deze onderzoekers zijn ook aanwezig op de plaats van het delict, maar richten zich op een meer gedetailleerd niveau. Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar verschillende scenario’s en er wordt genetisch materiaal verzameld. Er wordt ook onderzoek gedaan naar zaken die niet lijken te kloppen, zoals een alleenstaand persoon die overleden is, maar waar veel persoonlijke eigendommen lijken te ontbreken. Deze onderzoekers werken nauw samen met verschillende specialisten, onder andere van de politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *