IPA-bier geniet van enorme populariteit, zowel in cafés als in supermarkten. Met zijn intrigerende naam, rijke geschiedenis en unieke smaakprofiel, heeft IPA een bijzondere plek veroverd in de wereld van bier. Laat ons je begeleiden op een ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van IPA-bieren!

Dit is IPA bier

Als je ooit op zoek bent geweest naar een bijzonder speciaalbier, dan ben je IPA zeker al eens tegengekomen. Maar wat betekent IPA eigenlijk? De afkorting staat voor India Pale Ale, ook al wordt deze vaak ten onrechte geschreven als Indian Pale Ale. Veel mensen associëren het woord ‘India’ namelijk met het idee dat dit bier uit India afkomstig is. IPA vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw en is vandaag de dag wereldwijd een van de meest geliefde speciaalbieren.

Of je nu in de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Ierland of Australië bent, overal herkent men de populariteit van IPA, en elke brouwerij heeft zijn eigen variatie(n) op de markt gebracht. Tegenwoordig zijn er talloze merken die hun eigen versies van IPA brouwen, zoals bijvoorbeeld Jopen Bier.

De Oorsprong van IPA Bier

De oorsprong van IPA (India Pale Ale) vindt zijn wortels in de periode van het Engelse kolonialisme, toen dit bier naar India werd gebracht. Historisch gezien kwam dit voort uit de verlangens van Britse soldaten, belast met het handhaven van orde in India, die hunkerden naar hun geliefde bieren uit het thuisland. Bovendien had elke Britse soldaat destijds recht op een pint bier per dag. Echter, het bier overleefde de lange zeereis van vier maanden helaas niet.

In dit dilemma bedacht de Britse bierbrouwer George Hodgson een slimme oplossing: hij voegde meer alcohol en hop toe aan het bier, waardoor de houdbaarheid werd verlengd. Alcohol en hop fungeerden als natuurlijke conserveringsmiddelen. Later bleek dat George Hodgson niet de eerste was die Pale Ale speciaal voor India brouwde, maar hij werd wel de meest prominente vanwege de gunstige ligging van zijn brouwerij op de scheepvaartroute. Interessant feit: een IPA heeft zijn oorsprong niet in India, maar is juist daarheen gebracht, wat de herkomst van de term IPA verklaart.

Verschillende varianten van IPA bier

Oorspronkelijk van Engelse afkomst, heeft de India Pale Ale zijn weg gevonden naar Amerika en is daar inmiddels uitgegroeid tot een van de meest prominente biersoorten.

Het begon allemaal met Engelse IPA-bieren. In de loop der jaren zijn er talloze varianten ontstaan. Engelse IPA kenmerkt zich vaak door een fruitige, geroosterde en gebalanceerde smaak, waarbij mout de leidende rol speelt en er niet overdreven veel aromatische hop wordt toegevoegd.

Amerikaanse IPA-bieren worden doorgaans gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten, wat resulteert in een uitgesproken hoppige smaak. Bij de Amerikaanse IPA neemt mout eerder een bijrol in, terwijl citrusaroma’s en tropische vruchten vaak de hoofdrol spelen.

Imperial IPA-bier, ook wel bekend als dubbel IPA-bier, is krachtiger en bevat nog meer hop, vaak met een alcoholpercentage boven de 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hoppige smaak, aangezien dit een Amerikaanse variant van het bier is.

De sensatie van IPA bier

IPA-bier onderscheidt zich door een verhoogde hoeveelheid hop in vergelijking met andere (speciaal)bieren. Deze overvloed aan hop geeft het bier een extra bittere toets. Daarnaast ontdek je een scala aan fruitige smaken die de bitterheid op een subtiele manier verfijnen. Het alcoholpercentage varieert meestal tussen 5% en 7,5%. Bij Imperial IPA’s is het alcoholgehalte vaak nog hoger. Talloze merken bieden diverse IPA-bieren aan.

Het glas voor IPA

Voor het drinken van een Amerikaanse of Imperial IPA is een tulpglas ideaal. Engelsen kiezen soms ook voor een pintglas bij hun English IPA. Door het glas vast te houden aan de bolling, wordt het bier verwarmd door de warmte van je hand. Terwijl je tong geniet van de smaak, omarm je tevens de heerlijke geur van de IPA, vrijgegeven door de aromatische tonen. Bij het schenken van een flesje IPA bier laat je deze in één vloeiende beweging in het glas stromen. Het past perfect.

Laat het schuim een beetje over de rand lopen, zodat er een stevige schuimkraag ontstaat die langdurig op het bier blijft rusten. Het schuim van de IPA hoeft niet te worden afgeschuimd. Laat de schuimkraag zijn eigen weg gaan.

IPA bier & culinair genot

IPA bier staat bekend om zijn uitgesproken bitterheid, dankzij de overvloedige hoeveelheid hop. Maar vrees niet, de hop voegt ook een verrukkelijke fruitige en tropische smaak toe. IPA bier laat zich uitstekend vergezellen door krachtige, pittige smaken zoals die van een curry. De kruidige tonen van de hopgeur passen ook perfect bij de complexe smaak van blauwe kaas. Stel je bijvoorbeeld een overheerlijke BBQ-pizza met blauwe kaas voor. IPA bij het dessert? Absoluut! Combineer je IPA bijvoorbeeld met een smeuïge worteltaart.

Uiteindelijk dorstig geworden?

Na het lezen van deze blog ben je nu in staat om aan iedereen uit te leggen wat de oorsprong is van de naam India Pale Ale, op welke wijze dit bier zich onderscheidt en welke voedingsmiddelen er uitstekend bij passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *